30 september 2020

Open vragen, duidelijke antwoorden! Viki De Cremer (Scheidsrechter)

Mea culpa! Dat we te weinig aandacht schenken aan onze scheidsrechters staat als een paal boven water en het is dus hoog tijd om hier verandering in te brengen. Onder het motto ‘Ladies first!’ gingen we voor onze rubriek ‘Open vragen, duidelijke antwoorden!’ op zoek naar Viki De Cremer die haar allereerste wedstrijd in 2015 floot en ondertussen een parcours heeft afgelegd dat op zijn minst opvallend te noemen is. Here we go!

Viki, hoe is het allemaal begonnen voor jou?

Als klein meisje hing ik al geregeld rond de voetbalvelden en keek ik van aan de zijkant naar de prestaties van mijn voetballende broer van wie ik snel het voetbal microbe te pakken kreeg. Door een kniekwetsuur werd op mijn 19 jaar mijn voetbalcarrière abrupt stopgezet en van drie trainingen en een wedstrijd per week naar een flatline aan sportactiviteit viel ik ineens in een zwart gat vol van verveling.”

En toen koos je er voor om scheidsrechter te worden?

Dat ik met voetballen moest stoppen was een enorme domper. Mijn kwetsuur was zodanig erg dat ik er mij bij moest neerleggen … De vraag was op welke manier ik nog actief kon blijven en na veel gezaag en geklaag tegen mijn broer kreeg ik meermaals van hem te horen dat ik scheidsrechter moest worden. En zo geschiedde want na twee jaar schreef hij mij uiteindelijk in voor de cursus en in februari 2015 floot ik mijn allereerste U15 wedstrijd. Ik had er enorm veel plezier in, floot elk weekend één à twee wedstrijden en ging vaak ook andere collega’s aan het werk zien van wie ik veel kon opsteken en bijleren door bepaalde fases nadien samen te bespreken.

Foto 3rmedia

Kan je ons wat meer vertellen over de FIFA badge die je draagt?

Na een gesprek met het Referee departement werd mij gevraagd om als assistent scheidsrechter aanwezig te zijn op een wedstrijd, waar ik meteen ben op in gegaan. Ik moet wel zeggen dat het helemaal anders is dan zelf een wedstrijd te leiden maar toch vond ik het zeer leuk en leerrijk om te doen. Uiteindelijk ging de bal snel aan het rollen en werd ik uitgenodigd om de fysieke testen te doen voor FIFA Assistent scheidsrechter in 2017. Ik heb hier dan dag in dag uit heel hard voor getraind en ondanks een enorme stress op de dag zelf ben ik dan voor de fysieke testen geslaagd en FIFA assistent scheidsrechter geworden. Ik was dus twee jaar lang assistent bij de dames terwijl ik mannen wedstrijden bleef fluiten. Uiteindelijk moest ik kiezen tussen beiden en na het nodige denkwerk is mijn voorkeur gegaan naar scheidsrechter waar ik nog geen seconde spijt van heb gehad.

Als je terugkijkt naar naar je ervaring tot nu toe op verschillende niveaus, welke wedstrijden zijn jou het meest bijgebleven en waarom? 

Mijn mooiste ervaring nationaal is tot nu toe de finale van de Beker van België bij de dames tussen KAA Gent Ladies en Standard Femina de Liège die ik heb mogen fluiten in 2019 omdat dit toch een hele mooie ervaring was en een beloning voor mijn goed seizoen. Internationaal zou ik gaan voor mijn 1ste A-wedstrijd tussen Slovenië en Turkije midden september 2020 omdat dit toch wel een mooie stap vooruit is in mijn carrière. Op provinciaal niveau is de wedstrijd tussen KHO Bierbeek en KFC Borght-Humbeek mij het meest bijgebleven. Toen zijn verschillende fases gebeurd waar ik veel van heb geleerd en enorm sterk ben uitgekomen.

Foto 3rmedia

Hoe ziet de voetbalweek van Viki De Cremer er eigenlijk uit?

Op maandag doe ik aan active recovery met Core oefeningen. Op dinsdag hebben we vaak training in Tubize met de damesgroep waar we dan een High Intensity training krijgen en anders ga ik ’s morgens individueel trainen. Woensdag is dan een rustdag en op donderdag ochtend staat er een sprint training op de planning. Vrijdag is dan weer een rustdag en op zaterdag ga ik een match preparation doen wat neerkomt op een zeer goede opwarming met sprint, coördinatie en wendbaarheid. Verder krijgen we van de KBVB via onze physical coach, bij wie we steeds terecht kunnen met onze vragen, een trainingsprogramma toegestuurd welke opgevolgd wordt en waarvoor we dan ook tips & tricks mee krijgen alsook eventuele aanpassingen.

Op welke manier bereid je je voor op een wedstrijd?

Fysiek bereid ik me voor door de dag voordien een match preparation training te doen. Mentaal door de dag zelf mijn voetbalzak te maken, mijn notities na te lezen, bepaalde spelregels nog eens door te nemen en met welke assistenten ik aan de slag moet en of we al dan niet al regelmatig samen gewerkt hebben. Ook kijk ik naar de stand van beide ploegen om te kunnen inschatten wat voor wedstrijd het kan worden en of het een derby is bijvoorbeeld.

Wat gaat er in uw hoofd om tijdens een wedstrijd? 

Je mag uiteraard niets missen en ben ik een en al focus op de wedstrijd. In bepaalde fases denk ik al op voorhand wat er zou kunnen gebeuren, of wat mijn volgend ‘probleem’ zou kunnen worden en gaat er een soort anticipeer proces van start. Ook als scheidsrechter moet je dus het spel kunnen ‘lezen’. Uiteraard houd ik steeds bij hoeveel wissels plaats hebben gevonden en welke spelers een gele kaart op zak hebben.

Welke items worden besproken met je assistenten voor, tijdens en na de wedstrijd? Is er een soort ‘scheidsrechters tactiek’ dat van toepassing is bijvoorbeeld? 

Voor de wedstrijd geef ik de assistenten mijn instructies door en wat van hen verwacht zoals de verantwoordelijkheden bij bal inworpen, doeltrap en hoekschop. Ik geef ook mee waar ik de lat leg omtrent de foutenlevel maar voor de eventuele verdoken fouten moeten zij ingrijpen. Bijkomend is het belangrijk dat de ‘wait and see’ regel goed toegepast wordt bij offside situaties. Tijdens de wedstrijd bespreek ik kort de 1ste helft, wie al een gele (of rode) kaart heeft en waarvoor we moeten oppassen. Na de wedstrijd overlopen we de score, de gele/rode kaarten en de wissels.

We hebben al een aantal wedstrijden van jou gefilmd, bekijk je zelf de beelden dan nog terug op Digital Scouting? 

De beelden van Digital Scouting bekijk ik inderdaad opnieuw om bepaalde fases nog eens te analyseren, om eventueel te zien of ik het anders kon doen, kon oplossen,… Door de beelden te bekijken analyseer ik mijn wedstrijd en zie ik wat mijn sterke punten waren en waar ik in de toekomst voor moet opletten. Sommige fases maak je niet vaak mee en dan is het eens goed om deze via beeld te kunnen bekijken en eventueel de mening van collega’s scheidsrechters na te vragen. Net als voor spelers is het ook voor scheidsrechters enorm leerrijk jezelf aan het werk te zien op beeld. Je ziet de fases vanuit een andere perspectief en je kan de link maken tussen wat er op het moment zelf gebeurde op het veld - waar je slechts een seconde de tijd hebt om een beslissing te nemen - en wat je op beeld vanop afstand ziet. Hierdoor kan je je werkpunten goed bepalen en werk je aan uw vermogen om u te kunnen aanpassen aan bepaalde situaties.

Fijn om te horen! Bedankt om voor ons tijd te hebben vrijgemaakt voor dit gesprek, Viki. Heel veel succes nog met je carrière!

(Wij danken eveneens 3rmedia voor de prachtige afbeeldingen die we voor dit artikel mochten gebruiken)Open vragen, duidelijke antwoorden! Viki De Cremer (Scheidsrechter)

EK 2020 / De 11 doelpunten van Italië onder de loep

Straks staat de halve finale tussen Italië en Spanje op de planning. Reden genoeg voor en Digital Scouting analyse van de tot nu toe 11 gescoorde doelpunten van de Squadra Azzura!

6 juli 2021

Lees meer

EK 2020: Denemarken - België: Hoe de Denen Maehle en Wass België hebben pijn gedaan

België is goed weggekomen en heeft zelfs afgezien tegen Denemarken... hoe dat komt kom je in dit artikel te weten.

18 juni 2021

Lees meer

EK 2020 / Turkije - Italië: Het spel van de Italianen in balbezit

Turkije - dat bekend staat als een sterke machine - en Italië - dat op revanche aast na hun afwezigheid op het WK 2018 -stonden in de belangstelling voor deze openingswedstrijd van het EK 2020. Na de overwinning van de Italianen gingen we hun spel in balbezit analyseren.

12 juni 2021

Lees meer

EK 2020 / Wie wordt deze zomer dé Digital Scouting voetbalkenner van het EK?

Nog exact één maand nagelbijten en het EK voetbal mag eindelijk van start gaan! In samenwerking met onze partners starten we vanaf vandaag met onze eigen EK-Digital Scouting competitie en is het tijd om jouw pronostiek in te vullen en kans te maken op leuke prijzen. C'est parti!

11 mei 2021

Lees meer

P1 / CONTAINER CUP - OHR Huldenberg

OHR T1 - Steven Peeters - aan het woord omtrent het aanbieden van alternatieven aan zijn spelers in tijden van Corona.

12 februari 2021

Lees meer

Digital Scouting Magazine - Limited Edition

We droomden er al lang van, maar dromen is niet genoeg. Deze keer hebben we het gewoon gedaan, we zijn gesprongen, uit onze comfortzone gekomen en het magazine dat u op het punt staat te lezen is er het resultaat van.

27 november 2020

Lees meer

P1 / Zeno Vanhoyland (KHO Bierbeek): Doelman van de maand september

25 oktober 2020

Lees meer

P1 / Nico Van Roost nieuwe T1 SC Aarschot

Na enkele gesprekken tussen SC Aarschot en Nico Van Roost werd beslist om terug samen in zee te gaan!

25 oktober 2020

Lees meer

P1 / Steve Desaegher (VK Liedekerke): Topschutter van de maand september

Met elk 3 doelpunten tussen speeldag 2 en 4 waren ze nog met 4 in de running om tot Topschutter van de maand verkozen te worden via onze Facebook pagina. Uiteindelijk was het Steve Desaegher (VK Liedekerke) die met de prijzen ging lopen!

25 oktober 2020

Lees meer

P2A / Peter Heremans (KFC Baal): Topschutter van de maand september

In P2A staat ervaren rots Peter Heremans (KFC Baal) autoritair aan de kop van het klassement der doelschutters en dat levert hem de titel van Topschutter van de maand september in P2A!

24 oktober 2020

Lees meer

BOKA United: Open brief na Corona besmetting VK Linden

Als vervolg op de vermeende Corona besmettingen van spelers van VK Linden op BOKA United (P1) kregen we deze open brief van het bestuur van BOKA als reactie op de heisa van de afgelopen dagen.

21 oktober 2020

Lees meer

P2A / Bjarne Vandervoort (ERC Hoeilaart): Doelman de van de maand september

Met wat vertraging werden de 3 eerste speeldagen afgewerkt in 2de Provinciale A en weten we nu dus wie de titel van doelman van de maand achter zijn naam mag schrijven.

13 oktober 2020

Lees meer

Jorne Vanderstappen (VC Bertem-Leefdaal): 6 invalbeurten, 5 doelpunten

Bekijk hier de 5 doelpunten van 'supersub' Jorne Vanderstappen uit zijn laatste 6 invalbeurten (sinds 05/09/20)

5 oktober 2020

Lees meer

P2B / Romain Gabrielli (Euro.90 Kraainem): Topschutter van de maand september

Met 4 doelpunten kroont Romain Gabrielli zich tot topschutter van de maand september in P2B

1 oktober 2020

Lees meer

P2B / Ken Matton (KHO Huizingen): Doelman van de maand september!

Na 3 speeldagen kennen we de doelman van de maand in P2B!

29 september 2020

Lees meer

Steven Verleysen (VK Liedekerke) : Meest opvallende acties

Bekijk hier de meest opvallende acties van VK Liedekerke speler, Steven Verleysen, in de wedstrijd tegen KFC Borght-Humbeek.

28 september 2020

Lees meer

VC Bertem-Leefdaal: Doelkans uit ondertalsituatie 2 v 5(+K)

Een beeldanalyse dat aantoont hoe VC Bertem-Leefdaal uit een 2 v 5 ondertalsituatie dankzij een slimme loopactie van aanvaller Piret vanuit de omschakeling alsnog tot een doelkans komt.

24 september 2020

Lees meer

Gunter Magits: "Niet mijn karakter om excuses in te roepen!"

Gunter Magits, T1 - VC Bertem-Leefdaal, blikt terug op de nederlaag van vorige zondag maar kijkt vooral strijdvaardig vooruit op wat nog moet komen!

22 september 2020

Lees meer

Yves Desard (T1 - VC Houtem-Oplinter) over het behaalde punt tegen OHR Huldenberg

Lees hier de terugblik van coach Yves Desard op de wedstrijd tussen VC Houtem-Oplinter en OHR Huldenberg

20 september 2020

Lees meer

KHO Bierbeek vs Boka United: De kijk van Boka coach Chris De Backer

Lees hier de analyse van de wedstrijd van T1 Chris De Backer, coach van Boka United.

20 september 2020

Lees meer

Engelen (OHR) vs Likau (KSC Grimbergen)

Bekijk hier de meest opvallende ontmoetingen van beide heren uit de eerste helft van de wedstrijd tussen OHR Huldenberg en KSC Grimbergen.

17 september 2020

Lees meer

Open vragen, duidelijke antwoorden! Thomas Rypens (Aanvoerder KCVV Elewijt - P2)

Aan de vooravond van de start van de competitie gingen we in gesprek met de centrale verdediger en aanvoerder van 'de plezantste compagnie', voor onze rubriek 'Open vragen, duidelijke antwoorden!'.

10 september 2020

Lees meer

Beloften OHL: Opbouw met 'New Back'

Bekijk hier de tactische analyse van de opbouw van de beloften van OHL door middel van het 'New Back' principe.

4 september 2020

Lees meer

"Goed starten belangrijker dan ooit!"

In de aanloop naar de start van de heenronde vinden we het opportuun om even terug in de tijd te komen, namelijk 24 juni, toen de basisregels voor komend(e) seizoen(en?) bepaald werden voor het amateurvoetbal.

14 augustus 2020

Lees meer

"Het is wachten op witte rook vanuit Voetbal Vlaanderen"

Nadat er beslist werd alle wedstrijden tot en met 25 augustus te annuleren is het nu wachten op de volgende zet van Voetbal Vlaanderen. Wij geven alvast een voorzet.

7 augustus 2020

Lees meer

Dieter Van Dionant: "Bewust voor gekozen het taboe te doorprikken"

Nadat Rhodienne-De Hoek bekend maakte te maken te hebben met een Corona geval, worden morgen alle activiteiten op de club hervat. We belden met T1 Dieter Van Dionant om hier meer over te weten.

2 augustus 2020

Lees meer

MyPitch interviewt Digital Scouting: Vooruitblik op Brabantse P1

Aan de hand van een door My Pitch genomen interview waarin ons werd gevraagd de hoogste Brabantse provinciale reeks door te lichten, blikken we vooruit naar een periode waarin voetbal terug een feest zal zijn.

1 augustus 2020

Lees meer

Mini-reportage: OHR Huldenberg op stage in Brugge

OHR Huldenberg was dit weekend op stage in Brugge. Wij volgden het team en maakten er deze mini-reportage van.

26 juli 2020

Lees meer

Interview: Mario Cassimon (T1 - KHO Bierbeek)

Een interview met Mario Cassimon (T1 - KHO Bierbeek) over o.a. de ambitie van de club, de stilstaande fases in B- en hoe het gesteld is met een aantal jongens die vorig seizoen zware blessures opliepen

21 juli 2020

Lees meer

Interview: Gunter Magits (T1 - VC Bertem-Leefdaal)

Een interview met Gunter Magits (T1 - VC Bertem-Leefdaal) over de o.a. de eerste training van het nieuwe seizoen en de ambities van club.

16 juli 2020

Lees meer

Seizoen 2020-2021 - Kalender Voorbereiding - P1 Vlaams-Brabant

De voorbereiding van de P1 clubs uit Vlaams-Brabant in een notendop!

10 juli 2020

Lees meer

Interview: Steven Peeters (T1 - OHR Huldenberg)

Een interview met Steven Peeters (T1 - OHR Huldenberg) over de fysieke testen en de transfer van Vincent Vergauwen van KFC Diest naar OHR Huldenberg.

26 juni 2020

Lees meer

Open vragen, duidelijke antwoorden! Gunter Magits (Coach van het jaar - VC Bertem-Leefdaal / P1)

Open vragen, duidelijke antwoorden! Digital Scouting sprak met de coach van het jaar, Gunter Magits.

8 april 2020

Lees meer

D.S. Tactics: Ingestudeerde vrije trap

Een 'onderonsje' tussen Assalhi en Van Belle waarbij Sporting Kampenhout een ingestudeerde vrije trap bijna perfect uitspeelt door de individuele mandekking van KFC Meise om te zeilen.

19 maart 2020

Lees meer

Open vragen, duidelijke antwoorden! Digital Scouting sprak met Andries Vanhoof (Voorzitter Sporting Kampenhout - P1)

Aan de vooravond van de topper tegen Rhodienne-De Hoek vonden we het gepast om met voorzitter Andries Vanhoof aan tafel te zitten en wat dieper te graven in het succesverhaal van Sporting Kampenhout.

20 februari 2020

Lees meer

P1 / Speeldag 21: Voorbeschouwing KFC RHODIENNE-DE HOEK vs SPORTING KAMPENHOUT

Lees hier onze voorbeschouwing van de wedstrijd tussen KFC Rhodienne-De Hoek en Sporting Kampenhout

18 februari 2020

Lees meer

P1 / KV WOLUWE-ZAVENTEM maakt nieuwe T1 bekend

Lees hier het interview van de kersverse nieuwe T1 van KV Woluwe-Zaventem: Hayk Milkon

3 januari 2020

Lees meer

P1 / Speeldag 15: Voorbeschouwing KFC DIEST - SPORTING KAMPENHOUT

Lees hier onze voorbeschouwing van de wedstrijd tussen KFC Diest en Sporting Kampenhout

10 december 2019

Lees meer

Open vragen, duidelijke antwoorden! Ives Cordier (Nieuwe T1 - VK Liedekerke)

Digital Scouting sprak met de kersverse T1 van VK Liedekerke, Ives Cordier.

3 november 2019

Lees meer

P1 / Speeldag 9: Voorbeschouwing OHR HULDENBERG vs KFC RHODIENNE-DE HOEK

Lees hier onze voorbeschouwing van de wedstrijd

25 oktober 2019

Lees meer

P1 / Speeldag 5: Voorbeschouwing SC Aarschot vs VK Liedekerke

Lees hier onze voorbeschouwing van de wedstrijd

27 september 2019

Lees meer

P1 / Speeldag 4: Voorbeschouwing HO Bierbeek vs Sporting Kampenhout

Lees hier onze voorbeschouwing van de wedstrijd

21 september 2019

Lees meer

P1 / Speeldag 3: Voorbeschouwing OHR Huldenberg vs KFC Diest

Lees hier onze voorbeschouwing van de wedstrijd

14 september 2019

Lees meer

Interview Steven Peeters (T1 - OHR Huldenberg - P1) - Stage Maastricht

T1 Steven Peeters aan het woord tijdens de stage van OHR Huldenberg (P1) in Maastricht.

27 juli 2019

Lees meer

Open vragen, duidelijke antwoorden! Jeroen Winderickx (T1 - VK Liedekerke - P1)

Digital Scouting sprak met Jeroen Winderickx (T1 - VK Liedekerke - P1)

24 juli 2019

Lees meer

Open vragen, duidelijke antwoorden! Stef Feyaerts (T1 - Stormvogels Haasrode - P2)

Digital Scouting sprak met Stef Feyaerts (T1 - Stormvogels Haasrode)

23 juli 2019

Lees meer

Open vragen, duidelijke antwoorden! Siegi Hendrickx (Sportief Verantwoordelijk - SCOH - P1)

Digital Scouting sprak met Siegi Hendrickx (Sportief Verantwoordelijke - SC Out-Hoegaarden)

13 juli 2019

Lees meer

Het project van Nico Van Roost & Kurt Nys bij KOSC Wijgmaal (T1 - KOSC Wijgmaal - U23)

Naar aanleiding van het nieuwe seizoen komt u met dit artikel meer te weten over de samenwerking en nieuwe uitdaging van beide heren.

12 juli 2019

Lees meer

Open vragen, duidelijke antwoorden! Wilfried Vander Haegen (Videoanalist - OHR Huldenberg - P1)

Digital Scouting sprak met Wilfried Vander Haegen (Videoanalist - OHR Huldenberg - P1)

3 juli 2019

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x