3 juli 2019

Open vragen, duidelijke antwoorden! Wilfried Vander Haegen (Videoanalist - OHR Huldenberg - P1)

Digital Scouting: Wilfried, het is nogal een seizoen geweest voor jou. Nu een stapje hoger, vertel.

Wilfried Vander Haegen: Dat mag je wel zeggen, ja! Met FC Greunsjotters Vossem hebben we simpel weg een onvergetelijke seizoen achter de rug! Tijdens de voorbereiding speelden we vriendschappelijke wedstrijden tegen enkele ploegen uit hogere reeksen waar we steeds van wonnen. Ook de voorronde van de beker van Vlaams-Brabant werd vlotjes afgespeeld. Half oktober schakelden we VK Linden uit, toen al aan de kop in P1, met een droge 5-0 in de beker en we sloten de eerste ronde van de competitie af op de 2de plaats, op 1 punt van Kessel-Lo. We gingen verder op onze elan en ook Huizingen en onze buren van Kv Tervuren-Duisburg moesten er aan geloven. Onze pijlen waren gericht naar het Edmond Machtens Stadion maar spijtig genoeg strandde onze bekeravontuur in de halve finale tegen een sterke Houtem-Oplinter. Niet getreurd, we speelden kampioen in P3 en verloren maar één competitiewedstrijd na nieuwjaar, op de laatste speeldag dan nog. 

Verder nam ik ook de U21 van OHR Huldenberg onder mijn hoede en speelden we ook daar kampioen. Mijn grootste voldoening is dat jongens uit deze jonge ploeg kansen hebben gekregen van Bart Meeus (P4) en Steven Peeters (P1) om zich te tonen. Er zit bij OHR veel jong talent waar de club in gelooft en waar we verder mee gaan werken!

FC Greunsjotters Vossem is een schitterende ploeg/club die ik met pijn in het hart verlaat maar toen ik het voorstel kreeg van OHR Huldenberg om de technische staf te vervolledigen was de prikkel te groot en wilde ik een stap hoger gaan.

Digital Scouting: Hoe zal uw takenpakket er uit zien bij OHR Huldenberg voor volgend seizoen?

Wilfried Vander Haegen: Mijn taken zullen bestaan uit het filmen in het weekend van eigen wedstrijden alsook van onze komende tegenstanders. We overwegen ook onze training tijdens de week op te nemen. Aan de hand van videoanalyse zal ik mijn bevindingen overlopen met de staf. Verder is ook het geven van bepaalde trainingsvormen een deel van mijn takenpakket. En ten slotte neem ik de taak op van jeugd coördinator bovenbouw aangezien de club een structuur wil neerzetten waar ik absoluut mijn steentje wil bijdragen om als club de vruchten te plukken in de toekomst. 

Digital Scouting: Je hebt net uw diploma van videoanalist gehaald. Van waar uw interesse in videoanalyse?

Wilfried Vander Haegen: Ik heb met de jaren ondervonden, zowel als speler en als trainer, dat wanneer je enkel een mondelinge uitleg geeft over bepaalde fases alsook over de scouting van de tegenstanders de spelers niet altijd mee zijn in je verhaal en dus niet altijd kunnen visualiseren waar je het eigenlijk over hebt tijdens de theorie. Met ondersteuning van beelden kan je een fase geleidelijk aan overlopen door in detail te bekijken wat er zich afspeelt en hoe je dat wil aanpakken. Bovendien wou ik me verder ontwikkelen als coach. Tegenwoordig is het niet alleen op dinsdag en donderdag aanwezig zijn en training geven maar ben je er elke dag mee bezig, met uw eigen team maar ook met de tegenstander.

Digital Scouting: Op welke manier ga je videoanalyse toepassen bij OHR?

Wilfried Vander Haegen: In overleg met de hele staf en sportief verantwoordelijke van OHR gaan we op verschillende manieren omgaan met videoanalyse. We zullen de spelers individueel kunnen evalueren maar ook, bijvoorbeeld, de onderlinge samenwerking tussen de linies analyseren, de stilstaande fases zowel van onze eigen team als van de tegenstanders. De bedoeling is onze spelers en het team sterker te maken en bewust te zijn van onze werkpunten maar ook van onze sterke punten.

Digital Scouting: Kan je wat vertellen over de cursus zelf?

Wilfried Vander Haegen: Er wordt aangeleerd om te werken met een videoanalyse software en hoe om te gaan met PowerPoint . Je krijgt dan opdrachten zoals het filmen van wedstrijden, het taggen van beelden en het presenteren van je observaties voor de groep aan de hand van het beeldmateriaal. Een evaluatie wordt gemaakt door de lesgever waarvan je nog de nodige tips en tricks meekrijgt.

Digital Scouting: Kijk je nu op een andere manier naar een wedstrijd?

Wilfried Vander Haegen: Tijdens het filmen zie je de grote lijnen van de wedstrijd maar ben je minder bezig met de details. Bij het herbekijken, taggen en analyseren zie je de wedstrijd dan weer op een heel andere manier en dit in functie van de zaken waarop je de focus legt. Het is zo dat je het spelletje moet kennen om situaties te herkennen en aan te duiden. Als je niet over een minimum aan tactisch inzicht beschikt kun je moeilijk een ploeg ontleden. Het spelletje zelf is sowieso sneller en intensiever geworden dan enkele jaren geleden maar ook tactiek heeft een belangrijke plaats ingenomen, ook op ons niveau.

Digital Scouting: Ga je verder gaan met deel 2 van de cursus?

Wilfried Vander Haegen: Indien de mogelijkheid zich voordoet zal ik het zeker bekijken. Veel zal wel afhangen van de inhoud, lesgever en locatie waar de cursus doorgaat. We hadden Herman De Landtsheer als docent, een man die op het hoogste niveau heeft gewerkt bij ploegen zoals Lokeren, AA Gent en de Nationale ploeg. Als zo iemand je evalueert en tips geeft dan is dat absoluut mooi meegenomen!

Digital Scouting: Welke functionaliteiten moet uw ideale videoanalyse tool/software hebben?

Wilfried Vander Haegen: Import en export tools om beelden tussen collega’s te versturen. Een tool die de actieve speelduur kan weergeven zou al voor veel tijdwinst zorgen tijdens de analyses. Instellen van de duur van de tags, de mogelijkheden om zelf een controlepaneel te maken en Live statistieken zijn ook een meerwaarde.

Digital Scouting: Wij bieden jou hierbij alvast 1 maand gratis proefperiode op de videoanalyse software ‘Teamtv’ waarin deze mogelijkheden aanwezig zijn! 

Wat zijn verder uw ambities voor de toekomst binnen het voetbal?

Wilfried Vander Haegen: Ik ben in een enorm gemotiveerde staf terecht gekomen waarin ik mijn eigen steentje wil bijdragen aan een schitterend voetbalseizoen. Dus, op dit moment wil ik me vooral focussen op komend seizoen en veel opsteken van de hele staf, bestaande uit de trainers maar ook kiné en dokter. Later op het seizoen zie ik wel welke opportuniteiten zich eventueel aanbieden. 

Digital Scouting: Ook wij hebben een druk seizoen achter de rug bij Digital Scouting. Maar wat vond jij er van?

Wilfried Vander Haegen: Digital scouting is iets dat ondertussen volop leeft bij de voetballiefhebbers op provinciaal niveau. Spelers maar ook supporters volgen het en zijn er mee bezig en ook wij als trainers, uiteraard! De Digital Scouting rapporten geven een gedetailleerd beeld van de offensieve en defensieve efficiëntie van de tegenstanders of een bepaalde speler en dit aan de hand van relevante statistieken. Uit jullie verslagen kunnen we als team bepaalde tactische beslissingen op voorhand overwegen en onze pressing of de hoogte van onze blok bepalen. De recente stemmingen van de All-Star spelers en coach vond ik ook een schitterend initiatief van jullie. 

Digital Scouting: Bedankt Wilfried! Heel veel succes voor volgend seizoen! Wij zijn er alvast klaar voor!Open vragen, duidelijke antwoorden! Wilfried Vander Haegen (Videoanalist - OHR Huldenberg - P1)

Engelen (OHR) vs Likau (KSC Grimbergen)

Bekijk hier de meest opvallende ontmoetingen van beide heren uit de eerste helft van de wedstrijd tussen OHR Huldenberg en KSC Grimbergen.

17 september 2020

Lees meer

Open vragen, duidelijke antwoorden! Thomas Rypens (Aanvoerder KCVV Elewijt - P2)

Aan de vooravond van de start van de competitie gingen we in gesprek met de centrale verdediger en aanvoerder van 'de plezantste compagnie', voor onze rubriek 'Open vragen, duidelijke antwoorden!'.

10 september 2020

Lees meer

Beloften OHL: Opbouw met 'New Back'

Bekijk hier de tactische analyse van de opbouw van de beloften van OHL door middel van het 'New Back' principe.

4 september 2020

Lees meer

"Goed starten belangrijker dan ooit!"

In de aanloop naar de start van de heenronde vinden we het opportuun om even terug in de tijd te komen, namelijk 24 juni, toen de basisregels voor komend(e) seizoen(en?) bepaald werden voor het amateurvoetbal.

14 augustus 2020

Lees meer

"Het is wachten op witte rook vanuit Voetbal Vlaanderen"

Nadat er beslist werd alle wedstrijden tot en met 25 augustus te annuleren is het nu wachten op de volgende zet van Voetbal Vlaanderen. Wij geven alvast een voorzet.

7 augustus 2020

Lees meer

Dieter Van Dionant: "Bewust voor gekozen het taboe te doorprikken"

Nadat Rhodienne-De Hoek bekend maakte te maken te hebben met een Corona geval, worden morgen alle activiteiten op de club hervat. We belden met T1 Dieter Van Dionant om hier meer over te weten.

2 augustus 2020

Lees meer

MyPitch interviewt Digital Scouting: Vooruitblik op Brabantse P1

Aan de hand van een door My Pitch genomen interview waarin ons werd gevraagd de hoogste Brabantse provinciale reeks door te lichten, blikken we vooruit naar een periode waarin voetbal terug een feest zal zijn.

1 augustus 2020

Lees meer

Mini-reportage: OHR Huldenberg op stage in Brugge

OHR Huldenberg was dit weekend op stage in Brugge. Wij volgden het team en maakten er deze mini-reportage van.

26 juli 2020

Lees meer

Interview: Mario Cassimon (T1 - KHO Bierbeek)

Een interview met Mario Cassimon (T1 - KHO Bierbeek) over o.a. de ambitie van de club, de stilstaande fases in B- en hoe het gesteld is met een aantal jongens die vorig seizoen zware blessures opliepen

21 juli 2020

Lees meer

Interview: Gunter Magits (T1 - VC Bertem-Leefdaal)

Een interview met Gunter Magits (T1 - VC Bertem-Leefdaal) over de o.a. de eerste training van het nieuwe seizoen en de ambities van club.

16 juli 2020

Lees meer

Seizoen 2020-2021 - Kalender Voorbereiding - P1 Vlaams-Brabant

De voorbereiding van de P1 clubs uit Vlaams-Brabant in een notendop!

10 juli 2020

Lees meer

Interview: Steven Peeters (T1 - OHR Huldenberg)

Een interview met Steven Peeters (T1 - OHR Huldenberg) over de fysieke testen en de transfer van Vincent Vergauwen van KFC Diest naar OHR Huldenberg.

26 juni 2020

Lees meer

Open vragen, duidelijke antwoorden! Gunter Magits (Coach van het jaar - VC Bertem-Leefdaal / P1)

Open vragen, duidelijke antwoorden! Digital Scouting sprak met de coach van het jaar, Gunter Magits.

8 april 2020

Lees meer

D.S. Tactics: Ingestudeerde vrije trap

Een 'onderonsje' tussen Assalhi en Van Belle waarbij Sporting Kampenhout een ingestudeerde vrije trap bijna perfect uitspeelt door de individuele mandekking van KFC Meise om te zeilen.

19 maart 2020

Lees meer

Open vragen, duidelijke antwoorden! Digital Scouting sprak met Andries Vanhoof (Voorzitter Sporting Kampenhout - P1)

Aan de vooravond van de topper tegen Rhodienne-De Hoek vonden we het gepast om met voorzitter Andries Vanhoof aan tafel te zitten en wat dieper te graven in het succesverhaal van Sporting Kampenhout.

20 februari 2020

Lees meer

P1 / Speeldag 21: Voorbeschouwing KFC RHODIENNE-DE HOEK vs SPORTING KAMPENHOUT

Lees hier onze voorbeschouwing van de wedstrijd tussen KFC Rhodienne-De Hoek en Sporting Kampenhout

18 februari 2020

Lees meer

P1 / KV WOLUWE-ZAVENTEM maakt nieuwe T1 bekend

Lees hier het interview van de kersverse nieuwe T1 van KV Woluwe-Zaventem: Hayk Milkon

3 januari 2020

Lees meer

P1 / Speeldag 15: Voorbeschouwing KFC DIEST - SPORTING KAMPENHOUT

Lees hier onze voorbeschouwing van de wedstrijd tussen KFC Diest en Sporting Kampenhout

10 december 2019

Lees meer

Open vragen, duidelijke antwoorden! Ives Cordier (Nieuwe T1 - VK Liedekerke)

Digital Scouting sprak met de kersverse T1 van VK Liedekerke, Ives Cordier.

3 november 2019

Lees meer

P1 / Speeldag 9: Voorbeschouwing OHR HULDENBERG vs KFC RHODIENNE-DE HOEK

Lees hier onze voorbeschouwing van de wedstrijd

25 oktober 2019

Lees meer

P1 / Speeldag 5: Voorbeschouwing SC Aarschot vs VK Liedekerke

Lees hier onze voorbeschouwing van de wedstrijd

27 september 2019

Lees meer

P1 / Speeldag 4: Voorbeschouwing HO Bierbeek vs Sporting Kampenhout

Lees hier onze voorbeschouwing van de wedstrijd

21 september 2019

Lees meer

P1 / Speeldag 3: Voorbeschouwing OHR Huldenberg vs KFC Diest

Lees hier onze voorbeschouwing van de wedstrijd

14 september 2019

Lees meer

Interview Steven Peeters (T1 - OHR Huldenberg - P1) - Stage Maastricht

T1 Steven Peeters aan het woord tijdens de stage van OHR Huldenberg (P1) in Maastricht.

27 juli 2019

Lees meer

Open vragen, duidelijke antwoorden! Jeroen Winderickx (T1 - VK Liedekerke - P1)

Digital Scouting sprak met Jeroen Winderickx (T1 - VK Liedekerke - P1)

24 juli 2019

Lees meer

Open vragen, duidelijke antwoorden! Stef Feyaerts (T1 - Stormvogels Haasrode - P2)

Digital Scouting sprak met Stef Feyaerts (T1 - Stormvogels Haasrode)

23 juli 2019

Lees meer

Open vragen, duidelijke antwoorden! Siegi Hendrickx (Sportief Verantwoordelijk - SCOH - P1)

Digital Scouting sprak met Siegi Hendrickx (Sportief Verantwoordelijke - SC Out-Hoegaarden)

13 juli 2019

Lees meer

Het project van Nico Van Roost & Kurt Nys bij KOSC Wijgmaal (T1 - KOSC Wijgmaal - U23)

Naar aanleiding van het nieuwe seizoen komt u met dit artikel meer te weten over de samenwerking en nieuwe uitdaging van beide heren.

12 juli 2019

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x